salam


Khamis, 19 April 2018

Home· Info· Safe

ADA 19 BARANG DALAM RUMAH YANG KITA TIDAK TAHU, SEBENARNYA ADA TARIKH LUPUT

Perkongsian  ini memberitahu anda 19 barangan yang perlu anda tahu akan tarikh luputnya.  
Mungkin ramai diantara kita yang selama ini tak ambil kisah, tapi artikel ini WAJIB baca sebagai rujukan untuk masa akan datang.  Anggap penting. 

 Antaranya adalah:

1. Bantal 

Luput Antara 2-3 Tahun Bantal apabila mencecah usia penggunaannya selama 2-3 tahun, ia akan mula menjadi tempat pembiakan bakteria dan kuman.  Secara tidak langsung ia menjadi punca utama kesihatan anda.  Walau mahal mana pun bantal yang dibeli,  bila sampai tamat tempohnya, sebaik-baiknya dibuang.

2. Selipar

Luput Dalam Masa 6 Bulan Sahaja Selipar adalah habitat paling sempurna untuk fungus/kulat.  Walaupun tempoh luputnya 6 bulan, saat pertama kali selipar itu menjejakkan tapaknya ke tanah, bakteria sudah mula membiak.  Oleh itu pastikan selipar anda dibasuh secara kerap, serta cukup 6 bulan, ia perlu diganti baru.

3. Span Mandi

 Luput Dalam Masa 2 Minggu Sahaja Bila hari-hari dah sental badan, pastilah banyak bakteria-bakteri yang disisihkan daripada badan melekat ke span tadi.  Oleh itu, cara terbaik adalah untuk menukar span mandi anda 2 minggu sekali atau dengan merendamkannya kedalam air panas menggelegak bagi tujuan memusnahkan bakteria.

4. Tuala

Luput Antara 1-3 Tahun Walaupun anda membasuh tuala secara kerap, masalah bakteri tetap tidak dapat diselesaikan, oleh itu, apabila tiba masanya, maksima 3 tahun penggunaan, tukarlah pada tuala yang baru. Jangan guna pada tubuh badan tuala yang sudah relai benangnya 

5. Berus Gigi

Luput Dalam Masa 3 Bulan Sahaja. Ini mesti ramai yang buat kan?  Berus gigi harus diganti dalam masa 3 bulan sekali. Jika anda batuk atau selsema, apabila sudah sembuh jangan guna lagi berus gigi tersebut. Ganti yang  baru.  Jika tidak, penyakit yang sama akan berulang kembali kerana bakteria tadi telah berkumpul dan menguasai berus gigi anda. Berus gigi mesti dalam keadaan baik dan jangan guna sehingga menjadi kerinting. 

6.Hydrogen Peroxide

Adalah fist aid antiseptic.
Luput Dalam Masa 2 Bulan Sahaja Selepas anda membuka botol yang mengandungi bahan hydrogen peroxide, hanya 2 bulan saja kandungan didalamnya akan aktif.  Selepas 2 bulan, cecair tersebut menjadi air biasa. Pun begitu, jika ia tidak pernah digunakan dan masih ditutup rapi, ia mampu bertahan lebih daripada tempoh1 tahun.

7. Sikat Rambut

Luput Dalam Masa 1 Tahun Sahaja Sebaiknya sikat dibasuh dengan air panas 1 minggu sekali dan diganti setiap 1 tahun.

8. Minyak Wangi

 Luput Antara 3-4 Tahun. EDP mengandungi essential oil yang hanya mampu bertahan selama 3 tahun didalam bekas kedap udara.   Namun bagi EDT, ia mampu bertahan selama 4 tahun.

9. Puting Bayi

Luput Dalam Masa 2-5 Minggu Sahaja Puting wajib diganti setiap 5 minggu, tidak kira keadaannya masih elok atau tidak.

10. Child Car Seat

 Luput Antara 6-10 Tahun Selepas tempoh ini, struktrur car seat akan mula rosak terutama pada bahagian span.  Ini bermakna ia tidak lagi selamat digunakan.

11. Bra

 Luput Antara 1-2 Tahun Pun begitu, apabila struktur bra tidak lagi selesa untuk dipakai seperti bentuk asal, ia petanda anda wajib menukarnya tanpa perlu menunggu selama tempoh 1 tahun. Ambil perhatian.

12. Kasut Sukan

Luput Sebaik Struktur Berubah . Boleh menyebabkan kecederaan jika masih digunakan .

13. Rempah-ratus

 Luput Antara 1-3 Tahun Rempah-ratus seperti kayu manis, bunga lawang, cengkih dan pelaga akan mula hilang rasa dan aroma bila disimpan lebih dari 1-3 tahun.  Berbeza bagi rempah yang telah diproses menjadi serbuk, tempoh luputnya lebih cepat iaitu selama 6 bulan.

14. Tepung

 Luput Dalam Masa 6-12 Bulan Apabila melebihi tempoh luput, tepung akan mula dihadiri parasit dan ulat tepung (kutu)

15. Pemadam Kebakaran

 Luput Dalam Masa 15 Bulan Jika terdapat sebarang kerosakan pada pemadam seperti retak, berkarat dan klip patah, ia perlu diselenggara dengan kadar segera.

16. Penyambung Elektrik

Luput Antara 1-2 Tahun

17 .Penyembur Pembasmi Kuman

 Luput Dalam Masa 3 Bulan

18. Pencegah Nyamuk

 Luput Dalam Masa 2 Tahun . 

19. Power Soket 

Luput Dalam Masa 4-5 Tahun Walaupun tiada tarikh luput, namun pakar menasihati agar ia diganti setiap 4-5 tahun bagi mengelakkan masalah litar pintas.  Bila power soket mula keras atau sukar ditekan dan berwarna, ia wajib diganti.

Semoga info memberi manfaat untuk kita semua .

Rabu, 21 Mac 2018

KARANGAN BELIA PENDUKUNG ASPIRASI NEGARA

         Golongan anak muda merupakan aset pembangunan negara pada masa akan datang . Remaja dan belia diibaratkan sebagai tiang negara . Jika teguh tiangnya , maka teguhlah negaranya . Tenaga dan peranan remaja sangat penting dalam pembangunan sosial , budaya , politik ,sukan dan ekonomi negara . Remaja yang kuat mental dan fizikalnya akan dapat menyumbang kepada pembangunan negara . Merekalah pelapis kepada kepimpinan hari ini yang akan menerajui negara ke arah negara maju .
            Transformasi Nasional 2050 ialah satu daripada inisiatif dan usaha pembangunan negara jangka masa panjang dari tahun 2020 hingga 2050 , iaitu selama 30 tahun , bagi membentuk masa hadapan Malaysia yang baik . Mekanisme pelaksanaan aspirasi ini datangnya daripada suara pelbagai lapisan masyarakat , terutama anak muda yang akan menakhodai aspirasi negara pada masa hadapan .
        Transformasi Nasional 2050 merupakan jawapan kepada segala persoalan yang dibangkitkan oleh anak mida di negara ini kerana keterbukaan gagasan ini mendengar segala pandangan dan suara hati mereka . Untuk permulaan , anak muda perlu bergiat aktif dan hadir dalam siri Dialog Perdana yang diadakan dengan persediaan rapi , serta cadangan yang bernas agar mereka dapat menyuarakan pendapat dengan minda yang bebas dan terbuka . Cadangan , kritikan , penambahan dan pembaharuan daripada pungutan suara anak muda akan didengar dan menjadi medan terbaik bagi membantu kerajaan merangka dasar terbaik untuk generasi kini pada masa hadapan .
        Transformasi Nasional 2050 dapat menyokong dasar kerajaan ,khususnya yang melibatkan hala tuju untuk menjadikan Malaysia negara maju ,berpendapatan tinggi di tangga dunia dalam pelbagai bidang merangkumi aspek pembangunan dan kesejahteraan hidup rakyat serta membudayakan amalan inovasi dalam ekonomi .
         Sebagai kesimpulan , anak muda perlu bijak menggunakan peluang yang ada bagi berkongsi idea dan kemahuan mereka menjelang tahun 2050 yang gemilang kelak kerana merekalah yang akan memiliki dan menakhodai bahtera aspirasi negara pada tahin 2050 .



Semoga perkongsian ini dapat menambah pegetahuan para pembaca seterusnya memberi manfaat kepada semua .

Ahad, 21 Januari 2018

DIY Easy Potato Chips | Kerepek Kentang Rangup mudah

Assalamualaikum , 
Hello readers yang disayangi . Pertamanya , authornim nak ucapkan berbanyak-banyak terima kasih atas komitmen yang semua readers berikan terhadap blog authornim ini :)
Thanks for 20k readers from all around the world ;)

Jadi , pada content kali ini , authornim nak kongsi resepi sihat bai semua penggemar snek di luar sana. Kelmarin , authornim click satu video ni , tajuknya " How potato chips were made " , maklumlah authornim ni peminat cip kentang . Lepas tengok video tu barulah authornim tahu yang potato chips yg biasa jual kat kedai tu macam Pringles Potato chips dan yang seangkatan dengannya cuma mengandungi 60% potato shj .  

Lepas tu , terdetiklah authornim nak buat DIY potato chips ni . Bahannya pun tak susah , jadi malam tu authornim pun terus buat . Jom authornim kongsi pada readers semua ya :)


BAHAN-BAHAN :

Kentang
Cuka
Air Sejuk


CARA-CARA :


Mula-mula kupas kentang dan hiriskannya sehingga nipis . Authornim sagat je kentang yg dah dikupas tu , sebab sagat lagi jimatkan masa , dan ketebalan kentang tu sama . Kalau readers semua nak hiris nipis nipis pun takpa , cuma authornim ni nak cepat makan tu yang sagat je , hehee . 


Langkah seterusnya ialah rendam kentang yang sudah di sagat/dipotong nipis tadi dalam air sejuk selama 15-20 minit , air sejuk yang dalam peti sejuk tu ya , kalau takda air sejuk, bolehh juga guna air yang diletakkan beberapa ketul kiub ais . Kelmarin authornim guna secawan kiub ais. 
*Sorry gambar takda , authornim lupa nak ambil gambar part ni *


Lepas 20minit toskan ketang yang sudah disagat tadi .
Rebuskan , kentang yang sudah di toskan tadi bersama cuka , authornim guna dalam kuantiti 1/4 cawan shj . Kita letakkan cuka masa rebus ni supaya kentang tadi rangup sewaktu hendak digoreng nanti .
Rebuskan kentang agak-agak sehingga kentang bertukar warna kepada jernih , seperti yang ditunjukkan dalam gambar di atas . Toskan sekali lagi supaya tidak terlalu banyak air sewaktu menggoreng nanti .


Kemudian goreng kentang yang sudah direbus dan ditoskan tadi dengan api yang sederhana sehingga berwarna keemasan . Agak-agak dah rangup tu dah boleh bangkit lah ya .



Dan langkah yang terakhir ialah perasakan kerepek-kerepek ini . Readers sekalian boleh perasakan mengikut selera masing-masing . Untuk authornim punya version , authornim cuma perasakan dengan garam , gula halus , serbuk oregano dan serbuk lada sulah . Authornim tak letak MSG , sebab authornim kalah dgn MSG ni . 

Stuktur kerepek kentang ni sama macam kerepek kentang jenama ROTA . Kerepek kentang jenama rota ni memang 100% guna kentang , takda campur apa-apa pada kerepeknya selain perasa . ini authornim ada kepilkan gambarnya .

.
Okay itu sahaja , untuk hari ini . Authornim akan cuba gigihkan diri untuk meng'upload' resepi-resepi lain pada post akan datang . 

-TERIMA KASIH-

Rabu, 6 September 2017

KARANGAN KEPENTINGAN KITAR SEMULA PT3/SPM

            Isu-isu yang berkaitan dengan kitar semula kerap menjadi bahan perbincangan dimedia massa. Pihak kerajaan giat melaksanakan kempen kitar semula di kalanganmasyarakat sejak beberapa tahun yang lalu. Pada pandangan saya, program kitar semula inimasih belum mendapat sambutan yang memberangsangkan daripada masyarakat. 

         Terdapat beberapa kebaikan program kitar semula diperkenalkan kepada masyarakat. Antara kebaikan program kitar semula ialah kita dapat mengelakkan pencemaran alam sekitar. Melalui program kitar semula, bahan-bahan buangan seperti kertas, kaca dan plastikakan dikumpulkan dan dihantar ke kilang kitar semula. Oleh itu, alam sekitar akan menjadibersih kerana bahan buangan tidak dibuang sesuka hati ke dalam sungai, laut atau semak. Sesungguhnya, alam sekitar yang bersih akan menghindarkan kita daripada penyakit yangdibawa oleh nyamuk, lipas dan tikus. 

         Selain itu, program kitar semula dapat menambahkan pendapatan kita. Bahan-bahan buangan seperti plastik, kertas dan besi ada harganya di pasaran. Kita akan memperolehi wang apabila menjual barang-barang ini kepada pihak kilang kitar semula. Wang yang kita perolehi ini boleh digunakan untuk membeli barang-barang keperluan harian kita. 

         Dengan melakukan aktiviti kitar semula, kita juga dapat memupuk nilai-nilai murnidalam kehidupan seharian. Antara nilai-nilai murni tersebut ialah berjimat cermat,bertanggungjawab dan mencintai alam sekitar. Melalui amalan berjimat cermat, kita akan menggunakan bekas plastik sehingga rosak dan tidak membazir. Melalui amalanbertanggungjawab pula, kita akan mengitar semula barangan yang boleh dikitar semula dantidak akan membuangnya ke dalam semak atau ke dalam sungai.

          Di samping itu, kita dapat menjimatkan sumber alam yang semakin berkurangan.Dengan aktiviti kitar semula kertas-kertas lama, kita dapat mengelakkan penebangan pokokbagi menghasilkan kertas. Kitar semula besi buruk pula dapat mengelakkan logam besi cepathabis. Bagi bahan plastik pula, kita bukan sahaja dapat menjimatkan sumber untuk membuat bahan plastik tetapi kita juga dapat mengelakkan kesan buruk daripada bahan kimia yang dihasilkannya. 

          Aktiviti kitar semula juga dapat membuka satu lagi peluang pekerjaan kepada rakyat dikilang kitar semula. Secara tidak langsung aktiviti ini juga dapat mengurangkan kadarpengangguran di kalangan rakyat. Sesungguhnya, rakyat yang mempunyai pekerjaan akandapat meneruskan kehidupan dengan lebih baik. Rakyat yang mempunyai pekerjaan jugaakan terhindar daripada melakukan masalah sosial seperti mencuri dan merompak.

Rabu, 9 Ogos 2017

BAHANA SILENT READER YANG ANDA PATUT TAHU !


Siapa sini SILENT READER? Haa mesti tak ada siapa yang mengaku. Because silent reader will always keep be silent. 
.
JOM baca di bawah ini.
.
Silent reader adalah merujuk kepada orang yang menerima suatu info, surat, message, tips, ilmu, perkongsian, dan manfaat tetapi "tidak memberikan respond".
.
Punca sikap ni berlaku adalah bila:

A. Merasa diri tidak layak untuk respond
B. Merasa "tak perlu" pun reply
C. Merasa pemberian itu "biasa-biasa" saja (remeh)
D. Tidak memerlukan pun apa yang orang buat pada kita
E. Malu untuk bersuara sebab ramai orang hebat dalam group whatsapp
F. Malas
G. Merasakan respond atau tak, sama je
.
Apa yang kita nak tahu bukan hanya punca masalah. Apa yang lebih penting adalah kita nak tahu kesan dan cara atasinya. Setuju kan?
.
Pernah tak kita bagi salam, tapi orang tu tak jawab pun salam kita? Apa kita rasa? Marah? Malu? Geram?

Macam tu lah rasa bila kita tulis tapi yang lain jadi silent reader 😖

A. Sedih
B. Rasa tidak dihargai
C. Bertepuk sebelah tangan ke aku ni?
D. Saya terlalu jaga hal dia ke?
E. Dah tak perlu kot bagi tips pada dia
F. Dia tak mahu saya ganggu dia kut
G. Malunya nak sembang dengan orang tak mahu sembang dengan kita.
.
Pssstt, jangan sebab kita silent reader, kita kehilangan sahabat-sahabat yang sentiasa memberi manfaat pada kita. Jangan sampai kita rugi kerana mensia-siakan nikmat mendapat teguran dan perkongsian.
.
Senang je nak atasi dari jadi "Silent reader":

+ Respond walaupun lewat.
+ Hargai walau sekecil manfaat yang diberi.
+ Berterima kasih, selagi ada jasa diberi.
+ Berikan doa.
+ Paling malas pun responlah bagi emotion.

Senang kan? Tak perlu lagi mahu sombong dan malu. Ubah sekarang untuk hidup lebih bermanfaat
Sekadar pesanan untuk diri sendiri dan sahabat semua.

Fikir2kan!

Khamis, 20 Julai 2017

Novel SILIR DAKSINA | Nizar Parman

SILIR DAKSINA

NIZAR PARMAN

Sinopsis Keseluruhan :

Haiqal berbekalkan sebuah manuskrip lama yang 
diterima daripada seorang gadis berbangsa Cina yang 
tidak dikenalinya telah pergi ke kampung halaman 
ayahnya, Abdullah Kayan. 
Haiqal dilahirkan di kampung itu 
sebelum menetap di Kuala Terengganu. 
Manuskrip yang 
separuh jalan itu menarik minatnya untuk mengenali 
ayahnya dengan lebih dekat walaupun mendapat tentangan 
daripada uminya yang seolah-olah mahu melenyapkan nama 
Abdullah Kayan dalam hidup Haiqal.
Kehadirannya di Kampung Seri Purnama diterima 
dengan baik oleh masyarakatnya. 
Di kampung itulah dia 
mula membongkar kehidupan sebenar ayahnya melalui 
orang-orang yang rapat dengan ayahnya. 
Watak-watak yang 
dilukiskan oleh ayahnya dalam manuskrip lama itu seolah-
olah cerminan watak-watak sebenar yang wujud di kampung itu. 
Abdullah Kayan bukan hanya penggiat aktiviti 
kebudayaan di kampung itu, malahan beliau merupakan 
seorang guru yang aktif menulis sehingga pernah 
mewujudkan Aksara di kampungnya. Oleh sebab 
kecintaannya terhadap bidang itu, beliau sanggup 
meninggalkan keluarganya di Terengganu dan berpisah dengan Haiqal. 
Perjuangan itu kini diwariskan kepada Haiqal. 
Mampukah Haiqal melaksanakan hasrat ayahnya itu? 
Manuskrip lama itu menyimpan banyak rahsia yang perlu dihuraikan.

Tema:

Novel ini membawa tema kekeluargaan. Konflik keluarga yang dialami 
oleh Haiqal berpunca daripada perceraian ibu bapanya menyebabkan dia 
dipisahkan olh ibunya daripada ayah kandungnya iaiu Abdullah Kayan.

Khamis, 22 Jun 2017

Biskut Bubble Rice Madu | Resepi Kuih Raya Mudah & Sedap


Assalamualaikum ,

Hello dan apa khabar visitor? Semoga anda semua berada dalam keadaan yg sihat dan baik . Mengulas tentang post pada kali ini , authornim nak kongsi sedikit resepi mudah untuk hari raya aidilfitri yg bakal disambut oleh semua umat Islam diseluruh dunia . 

Baiklah , resepi yg saya kongsikan ini amatlah mudah , kerana sesipa sahaja boleh buat , tak kira lelaki atau perempuan , mahupun tua atau muda .
Sebenarnya authornim rasa nak buat kelainan , sebab selalu kan orang buat bubble rice coklat .

Sebelum ni authornin buat , tak sampai 30 minit dah siap .
Kos pun bawah RM10 . Okaylah , tanpa buang masa mari authornim tunjukkan caranya .


Bahan - bahan :

250g bertih beras ( bubble rice ).
130g butter .
3 sudu besar susu pekat .
20ml madu .
Cup biskut.

Bahan lain ( jika mahu ):

( maaf ya authornim tak tahu apa nama betulnya )
Manik urai 
Kismis
Kacang cincang

Cara-cara :

  1. Cairkan mentega dalam kuali , pastikan api tidak terlalu kuat . 
  2. Campurkan susu pekat , dan ratakan , tunggu hingga mendidih (20 saat)
  3. Masukan bertih beras , gaul rata . Kemudian masukkan madu dan gaul lagi sekali , sampai rata . Kalau ada tambah bahan lain boleh gaul sekali . Pastikan semasa gaul api kecil ya . Gaul diatas api kira-kira 1 minit .
  4. Matikan api , dan isikan bertih beras yg dh disalut tadi ke dalam cup biskut.
  5. Bakar didalam ketuhar , pada suhu 130°C kira-kira 8-10 minit .
Tips dari authornim , masa pembakaran tu boleh dikurangkan atau dilebihkan , mengikut situasi . Agak-agak warna bertih beras kita , dh kuning keemasan tu anda boleh matikan ketuhar .

Itu sahaja resepi dari authornim , diharap para pembaca enjoy post pada kali ini . Akhir sekali , kalau ada salah dan silap oleh pihak authornim mohon dimaafi . 

-SELAMAT HARI RAYA -